Vaikka leskenlehti työntyy jo maasta etelässä, on Lapissa vielä talvikelit. Kokeilin tänään valmistaa Jääkärinuuskaa, joka tuo kaivattua energiaa pakkaskelissä.
Jägarsnus tuli minulle tutuksi muutama vuosi sitten, kun Lars Fält esitteli omia tapojaan kylmässä selvitymisessä. Lars on Ruotsin armeijan selviytymiskoulun perustaja ja kertoi heidän valmistaneen Jääkärinnuuskaa mukaan, lähtiessään talvella erämaahan.
Jägarsnus tunnetaan Ruotsissa, mutta on Suomessa vähän vieraanpaa. Siitä käytetään myös nimeä Metsästäjän nuuska ja Sissinuuska.
Larsin reseptiä voidaan jalostaa lisäämällä seokseen kuivattuja karpaloita tai trooppisia hedelmiä.
Jääkärinuuska pakataan pusseihin ja napsitaan sieltä tarvittaessa. Sen voi myös käyttää mikrossa pehmenemässä, jolloin suklaa sulaa mukavasti, kuorruttaen muut osaset.
Pakkasin nuuskan vanhaan toffeerasiaan, mutta se helisi ikävästi, joten kaadoin sulaa suklaata purkkiin. Se sitoi Jääkärinnuuskan yhtenäiseksi kakuksi. Siitä on helppo murtaa sopiva pala, kun energiantarve yllättää.