Retkinikkarin tarinat / Testit / Primus Kuchoma Grill vie retkikokkauksen uudelle tasolle

Primus Kuchoma Grill vie retkikokkauksen uudelle tasolle

with Ei kommentteja

Kesäkuun Outdoor-messuilla Saksassa Primus esitteli uutuuden, joka tuntuu hyvin tervetulleelta lähiretkeilevän kulinaristin varusterepertuaariin. Idea vaikutti mielenkiintoiselta ja kun näin kokki Stefan Lundgrenin valmistavan sillä herkullisia lihaleipiä, niin tunsin vastustamatonta halua päästä itse sitä testaamaan.

 Kuchoma Grill on hieman tavallista kaksiliekkistä camping-keitintä kookkaampi, eli 44,8 senttimetriä leveä, 30,6 syvä ja 15,6 korkea. Taittuvilla jaloilla seisova keitin painaa 4,5 kilogrammaa. Kuchoma Grill toimi tavallisilla retkikaasusäiliöillä ja liekki syttyy intergroidulla piezolla.  Grillin paistolevyn sekä rasvakaukalon voi pestä astianpesukoneessa.

Primus Kuchoma Grill tulee markkinoille vasta keväällä 2018, mutta sain jo nyt testattavakseni näytekappaleen. Lopullisessa versiossa saattaa olla pieniä eroja testikappaleeseen, mutta peruskäyttö ei muuksi muutu, joten testi antanee hyvän kuvan tulevasta. Halusin kokeilla, onko Kuchoma Grilli hintansa väärti, kun se reilun 200 euron hintaan tulee saataville.

Pistin Kuchoma Grillin testiin kauniina heinäkuisena päivän kotiterassilla. Tarkoituksenani oli valmistaa vähän paremmat hampurilaisannokset perheelleni. Täydelliseen aterian valmistukseen neljälle hengelle paistolevy on ehkä hieman pieni. Siksi bataattiranskalaisten ensimmäinen erä tehtiin kotiuunissa.

Paistelin rotukarjapihvejä perheelleni

Hampurilaisen väliin oli hankittu vähän parempaa, ylämaankarjasta tehtyjä jauhelihapihvejä. Avasin grillin kaasuhanan varovasti ja napsautin piezolla kipinää. Parin naksauksen jälkeen kaasu syttyi. Säätö tarvitsi tarkkaa kättä, sillä grilli paloi hiljaisella äänellä. Päivä oli sen verran tuulinen, että kun liekkiä säädettäessä grilli vahingossa sammui, ei sitä huomannut äänestä. Paistolevyssä on tarttumaton pinta, enkä tarvinnut siihen rasvaa, vaan nostelin pihvit, ananakset, tuoreen sipulin varsineen ja maissintähkäkiekot suoraan pellille.

Kääntelin tuotteita ehkä vähän turhankin taajaan, mutta halusin nähdä miten ne ruskistuvat ja onko joku kohta paistopellistä kuumempi kuin toinen. Suhteellisen tasaisesti lämpö levisi, vaikka luonnollisesti keskellä sijaitsevan kaasuputken kohta oli kaikista kuumin. Ripottelin pihveille vähän mausteseosta ja merisuolaa. Pihvien alkaessa olla valmiit laitoin niiden päälle cheddar-juustoviipaleet sulamaan. Suljin Kuchoma Grillin kannen ja nostelin hampurilaissämpylät sen päälle lämpiämään.

Kannen alta nouseva höyry saa veden kielelle

Seurueemme neljäs jäsen oli myöhässä, joten valmistin hampurilaiset ensin vain kolmelle. Olin sekoittanut tuorejuustoa ja ranskankermaa sekä lorauksen barbeque-kastiketta yhteen ja saanut erinomaisen kastikkeen. Laitoin pari salaatinlehteä ja tuoreita tomaatinviipaleita pihvin sekä ananasten kanssa sämpylän väliin. Kauhoin lautaselle bataattiranskalaisia ja tuoretta sipulia sekä maissikiekon. Herkuttelu sai alkaa.

Primus Kuchoma Grill oli kohtuullisen nopea. Jos sen jättää liian kauan vahtimatta, niin herkemmät ainekset pellillä saattavat kärähtää. Kaasun säädön varmasti oppii muutaman käyttökerran jälkeen, nyt se oli vähän hakemista. Pienellä liekillä, kun yritti pitää ruokia vain lämpimänä, niin se sammahteli helposti.

Kun seurueen neljäs jäsen suvaitsi saapua, niin koko hänen ateriansa mahtui laittamaan grillilevyllä yhdellä kertaa. Nyt löin sekaan myös ne ”bataattiranet”. Pihvi paistui hyvin ja muutkin osaset tummuivat hyvin. Kun tarvetta oli vain yhdelle sämpylälle, niin lämmitin sitä paistolevyn reunassa pystyssä. Se oli erinomainen paikka, mutta kantta ei silloin voi sulkea. Kahdella Primuksen leveällä paistinlastalla sain bataattiranskalaiset käänneltyä helposti pellillä. Grilli oli vähän turhan kuumalla, joten bataatit vähän kärventyivät reunoista, mutta se ei haitannut.

 

Ottaisinko grillin mukaan retkelle?

Koko ulkoilmakokkaaminen kokee juuri nyt suurta murrosta. Isot kotigrillit ja terassikeittiöt eivät häviä, mutta niiden rinnalle halutaan pienempiä, kätevämpiä ja liikuteltavampia malleja. Ihmiset haluavat luontoon, ja missä aikaisemmin pärjättiin kotona tehdyillä eväillä, niin nykysuuntauksen mukaan ruoka halutaan valmistaa paikan päällä. Vanha camping-kulttuuri on kokenut renessanssin jo Amerikan mantereella ja se on vahvassa nousussa jo Euroopassa. Meilläkin tapa oli voimissaan vielä 1970-luvulla, mutta on hiipunut sen jälkeen lähes unholaan. Nyt se on rantautunut meille uudelleen ja yleistyy pikkuhiljaa. Verrattuna Amerikkaan tai Keski-Eurooppaan, on meillä nuotioiden teko edelleen helpompaa, joten vauhti on vielä hidasta.

Primus Kuchoma Grill ei ole vaellusvaruste, eikä se oli siihen tarkoitettukaan. Sen voi silti helposti pakata reppuun ja kuljettaa usean kilometrin päähän metsään. Seurueen koosta riippuen muita valmistusvälineitä ja ruokatarvikkeita saa kuljetettua näppärästi isommankin satsin mukaan.

Uudella Primus Kuchoma Grillillä pärjää hyvin, mutta parhaimmillaan se on kaksiliekkisen Primus Tupike-keittimen rinnalla. Molemmat toimivat erinomaisesti ja monipuolisuus on niiden valtti. Ne soveltuvat pikkuseurueen ruokkimiseen kotipihalla tai parvekkeella, mutta kulkevat helposti mukana myös lähiretkelle. Nyt voi paikan valita kauneuden ja tunnelman mukaan, kun ruokahuolto on helppo järjestää.

Teksti ja kuvat: Joppe Ranta

 

Share